Bethesda och Fallout

1386630157_avtor-shutochnogo-anonsa-fallout-4-zayavil-chto-hotel-potoropit-bethesdaDe två första spelen i serien Fallout utvecklades inte av Bethesda utan av företaget Black Isle Studioes, och det publicerades av Interplay Entertainment. Spelen var förvisso populära men inte tillräckligt för att rädda studion. I samband med en hotande konkurs sålde Interplay licensensen till Fallout och företaget Bethesda.

Bethesda gjorde om hela spelet. Från att ha sett spelvärlden uppifrån i en point-n-klick variant fick spelaren nu spela i första person. Spelet startade dessutom i ett av de valv som skyddat människorna under atomkriget. Genom ett unikt system där spelaren spelar sin avatar från födseln, får spelaren dessutom välja hur avataren ska se ut och utvecklas samtidigt som denne lär sig spelets funktioner på ett lekfullt sätt.

Fallout 3 utspelar sig år 2277 och spelaren möter för första gången den postapokalyptiska världen, utanför valvet ut karaktärens egna ögon. Spelet utspelar sig i området omkring Washington DC, i spelvärlden kallat The Washington wastelands. Huvuduppdraget är att ta reda på varför karaktärens pappa lämnat valvet. På vägen möter spelaren massor av andra karaktärer och uppdrag, vilket gör att spelupplevelsen kan vara i hundratals timmar.

I Fallout New Vegas fortsatte Bethesda på samma lyckade linje som i Fallout 3. De låter spelaren ta kontrollen över en kurir som skjuts i huvudet i spelets början. Spelaren räddas dock och får ännu en gång välja karaktärens styrkor och svagheter i en smart introduktion till spelet och dess funktioner.

Den allra senaste delen av Fallout, Fallout 4, släpptes hösten 2015 och ännu en gång får spelaren ta kontrollen över en valvinvånarna. Den här gången som den enda överlevande från sitt valv. Unikt för spelet är valet av karaktär och dess utseende, vilket sker framför en spegel. Det är också unikt att spelet börjar år 2077, samma dag som atomkriget börjar.

I spelet får spelaren inte bara möjligheten att utforska spelvärlden utan också möjligheten att bygga en alldeles egen bosättning i det område där spelet startar. Nya expansioner släpps kontinuerligt och spelets popularitet tycks inte vara på nedgång.

Comments are closed.