Nintendo – ständig innovation

nintendo-switch-sidesNintendo Entertainment System eller NES gjorde sitt intåg i de svenska hemmen under 1986 och 1987. Ett drygt år efter att de först släppts i USA och Kanada. Totalt såldes ofattbara 64 miljoner enheter av konsolen innan den ersattes av andra, modernare, konsoler.

Nintendo, företaget bakom NES, grundades dock redan år 1889 och sålde handtillverkade spelkort. Under 1970-talet satsade företaget på de nya arkadspelen och det var på den vägen man så småningom började tillverka sina tv-spel. Företagets genombrott kom 1983 med konsolen Famicom, den Japanska varianten av NES, som mot alla odds blev en storsäljare.

Nintendo utvecklade även en helt ny affärsmodell där spel till konsolen tillverkades av en tredje part som köpte licens för tillverkningen. Detta innebar att Nintendo själva slapp utveckla spel till sin konsol och ledde till att NES-biblioteket idag innehåller hundratals olika spel av mycket varierande kvalitet. Det bidrog också till att Nintendo var ledande inom tv-spelsbranschen under den senare hälften av 1980-talet.

Företaget låg bakom en lång rad succéer. Bland annat Super Mario, ett spel som de allra flesta har hört talas om även om de annars inte är särskilt intresserade av tv-spel. Spelet The Legend of Zelda, blev omedelbart en hit när det släpptes för NES i mitten av 1980-talet och spel som Castlevania har fortfarande en stor grupp fans. Det sistnämnda spelet släpptes dock inte exklusivt till Nintendo utan har varit tillgängligt på en lång rad av spelkonsoler.

Nintendo har gjort sig kända för sin familjevänliga framtoning med spel som sällan är särskilt våldsamma utan snarare färgglada och lekfulla. Man har även tillverkat en lång rad av spelkonsoler, såväl bärbara som stationära. Nintendo var även det första företaget som försökte sig på Virtual reality och 3D. Detta försök mynnade ut i den närmast oanvändbara Virtual boy som nu för tiden ränknas som Nintendos största flopp någonsin.

År 2006 överraskade Nintendo igen med konsolen Wii, som byggde på ett helt nytt koncept med rörelsebaserade spel och den allra senaste innovationen, Nintendo Switch, kommer att släppas på den europeiska marknaden i mars 2017 och hittills har alla förhandsrecensioner varit enbart positiva.

Comments are closed.