Atari games

90447aebd5bc888aea7a57e3dc64a16aFöretaget Atari grundades år 1975 av amerikanen Nolan Bushnell. Bushnell var skapare av det allra första välkända arkadspelet Pong. Det är ett spel som de allra flesta är bekanta med idag oavsett om man faktiskt spelat det eller ej. Pong har fått flera efterföljare och flera kloner i massor av varianter och är fortfarande ett oändligt populärt koncept. Det är svårt att tro att den allra första Pong-automaten installerades på en bar vid namn Andy Capps först efter att Bushnell mer eller mindre tvingat ägaren att ta emot den. Enligt historien ska ägaren ha ringt Bushnell redan samma morgon och felanmält apparaten. Det visade sig då att myntboxen var full. Spelet var med andra ord en omedelbar succé.

Företaget fortsatte sedan att skapa spel och dessutom ett flertal spelkonsoler. Bland de första spelkonsolerna som nådde allmänheten, långt före Nintendo, Sega och Playstation, var Atari 2600. Atari 2600 släpptes redan 1977 under namnet Atari VCS och var helt enkelt en hemversion av arkadspelen. Konsolen var dessutom den första som använde utbytbara kassetter eftersom tidigare varianter haft alla spel installerade.

Populära spel till Atari 2600 var de spel som i dag betraktar som ikoner inom tv-spelsgenren, till exempel Pac-Man och Space invaders.

1984 splittrades företaget och Atari Games Inc. bildades. Detta spelföretag skulle genom åren skapa en lång rad oerhört populära spel. Företaget ligger bland annat bakom spel som Breakout, den kanske mest kända Pongvarianten där en boll studsas mot olikfärgade plattor. Målet är att studsa bollen mot alla plattor så att dessa försvinner.

Atari ligger även bakom spelet Asteroids, där spelaren kontrollerar ett rymdskepp på väg genom ett asteroidbälte. Som enda skydd mot asteroiderna är skeppet utrustat med en laserkanon.

Man skapade även spelet Gauntlet, ett spel för fyra spelare där det gäller att så snabbt som möjligt ta sig igenom en bana fylld av spöken och monster av allehanda slag.

Trots populariteten har företaget idag gått i konkurs. Namnet Atari ägdes ett tag av leksaksföretaget Hasbro men såldes 2001 till infogames som senare bytte namn till Atari games. Därmed lever namnet Atari vidare, om än i annan form.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *