ZX Spectrum

00Sir Clive Sinclair blev faktiskt adlad för hans mest kända hemdator, ZX Spectrum. Under hela sex år producerades den och idag byggs det kloner utav den som till exempel Sprinter. Föregångarna hette ZX80 och ZX81 men till skillnad från dem så hade Spectrum ett tangentbord med rörliga tangenter och inte touchknappar och dessutom färggrafik. I april 1982 kom den ursprungliga modellen ut och den fanns i två varianter, en med 16 kB och en med 48 kB RAM och dessutom hade dem gummitangenter.

Två år senare kom en plus-modell med ett mycket bättre tangentbord. 1985 släpptes en modell som heter 128K vilken innehöll en ny ljudkrets och ett utökat minne. 1987 kom +2 och 1988 släpptes +2A och även +3 kom 1988, då med en diskettstation i 3 tum.

1983 kostade ZX Spectrum 2 395 kr i handeln och företaget Beckman Innovation med Ulf Beckman i spetsen tog hem modellen till Sverige.

Det är en ganska liten och behändig enhet, den är 233 mm bred, 144 mm djup, 30 mm hög och väger bara 550 gram. Den har en upplösning på 256 x 192 pixels och 32 x 24 i bildskärmstecken, dessutom är det 8 färger i två olika intensitetsnivåer vilket ger totalt 16 färger. Programmen och spelen lagras på kassett och spelas upp med bandspelare. Senare modeller hade även diskett enheter med möjlighet att lagra på diskett.

Några exempel på spel är: The Edge, Fairlight serien som är gjord utav svenske Bo Jangeborg, Hungry Horace och Horace goes skiing, Arkaniod och Bubble Bobble, Tetris, dessutom Starglider serien och varför inte ett spel som Raid over Moscow.

Vid uppstart kommer man till Basic-tolken som det heter och det är i så kallat editerings läge. BASIC börjar alltid med ett specifikt ord så datorn förstår som till exempel PRINT eller RUN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *