Commodore 64

commodore-64Commodore 64 tillverkad utav just Commodore 1982 och är en så kallad hemdator, den kan även kallas C64, CBM64 eller VIC64 och var som populärast under 80 talet och i början av 90 talet. Den räknas ännu som den mest sålda datorn någonsin med runt 17 miljoner sålda. Enheten stod faktist för hela 40 % av hemdator marknaden under året 1983 och 1984. En stor skillnad var att den inte bara såldes i elektronik affären och auktoriserade återförsäljare utan också i leksaksaffärer och varuhus.

Hittills har runt hela 10 000 program och spel utvecklas för enheten och det är allt från spel till kontorsprogram och utvecklingsprogram. Dessutom blev det väldigt populärt med demo program med C64:an.

Idag finns det emulatorer som gör det möjligt att spela spelen på en vanlig dator, men den är väldigt populär hos musiker och hobbyister, dessutom har den ett ganska stort samlar värde på original hårdvarorna.

MOS Technology som var ett företag under Commodore började i januari 1981 att skapa ett nytt ljud och grafik chip, tanken var att det skulle bli nästa stora spelkonsol. Själva utvecklingen stod senare klart i november samma år, men det hamnade lite på is därefter då man vill att chippet skulle vara en uppföljare till VIC-20 men datorn skull vara med 64kb i RAM minne, vilket var en fördubbling mot vad övriga datorer innehöll vid den tiden. Det hela blev klart i januari 1982 med en prototyp som kallades VIC-40, Commodore 64 som blev det officiella namnet kom ifrån en man vid namn Kit Spencer för att det lät bra och innehöll 64 kb i RAM. Enheten fick enorm uppmärksamhet på förhandsvisningen och i april 1982 lämnade första enheterna fabriken. Att tillverka den kostade då cirka 135 dollar och försäljningspriset låg 1982 på 595 dollar, vilket var väldigt lågt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *