Pac Man

xpacman.jpg.pagespeed.ic.DnnvEg3WCp

xpacman.jpg.pagespeed.ic.DnnvEg3WCpIkonisk är väl ordet som bäst beskriver tv-spelsfiguren Pac-Man, som först dök upp i arkadhallarna 1980. Detta labyrintspel med sin klargula spelaravatar och de söta spökena räknas faktiskt som det första survival horror spelet någonsin. Men det är svårt att tänka sig att någon skulle se något skräckinjagande i de små pixelerade figurerna på banan.

Till en början fanns Pac-Man enbart som arkadspel men porterades snart till Atari och genom åren till en lång rad av olika spelkonsoler. Det finns sidor på internet som helt och hållet dedikerats åt att samla in så många olika varianter av Pac-Man spel som möjligt. I dagsläget finns en sida som listar så många som 359 varianter av spelet som går att spela online.

Det finns även en uppsjö av Pac-man spel att spela online och även det berömda Ms Pac-Man. Ms Pac-Man är i princip samma spel som det tidigare nämnda Pac-man men med en lite annorlunda grafik och en kvinnlig karaktär. Skillnaden är dock försvinnande liten och handlar om en liten rosett på Ms Pac-Mans panna och läppstift. I övrigt är avataren den samma. Detta förhindrade dock inte att Ms Pac-Man blev oerhört populärt i arkadhallarna.

I slutet av 1999 släpptes ett helt annorlunda Pac-man spel för att fira spelets 20-års jubileum. Spelet var ett 3D plattformsspel för playstation. I detta spel har Pac-Man fått en hel familj bestående av Ms Pac-Man och barnen Baby Pac och Jr. Pac. Dessa har dock kidnappats tillsammans med flera av Pac-Mans vänner och behöver nu räddas. Precis som i det ursprungliga spelet behöver Pac-Man hitta gula pellets och varje bana som inte har någon boss påminner starkt om det ursprungliga spelet men i 3D. Sedan 1999 har ytterligare två Pac-man world släppts även om mottagandet varit milt sagt ljumt. Inget av 3D-spelen har nått upp till samma nivå som arkadspelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *