Super Mario Bros

super-mario-bros11Allas favorit, den italienske rörmokaren Mario och alla hans vänner är på något sätt närmast synonymt med Nintendo. Totalt har serien haft mer än ett tjugotal titlar, fördelade på 14 konsoler. Under vintern 2016 lanserades också Super Mario för första gången på mobila enheter med spelet Super Mario Run till Apples produkter. Man har även planerat att släppa spelet på Androidenheter under våren 2017.

Mario gjorde sin debut på NES 1985 och var ett av de allra första spelen till enheten. Spelet var ett plattformsspel och dess utformning har varit standarden för de klassiska mariospelen fram tills dess att 3D gjorde sitt intåg i samband med spelkonsolen Nintendo 64. Det fanns även möjlighet till att spela två spelare samtidigt där en spelare kontrollerade Mario (röd avatar) och den andre spelaren hans bror Luigi (grön och blå avatar). Målen är att rädda Prinsessan Peach från skurken Bowser. Spelet nådde otrolig framgång och har kommit tvåa i uttagningen till världens mest sålda tv-spel genom tiderna.

Tack vare spelets popularitet har det producerats mängder av titlar baserade på någon eller några av karaktärerna från spelet. Bland annat det kusliga spelet i Luigis mansion där man spelar Luigi som fångar spöken i en övergiven herrgård. En annan spin-off titel är spelet Super Prinsess Peach för Nintendo DS.

Samtliga karaktärer har även funnits med i de populära racingspelen Super Mario-kart där alla karaktärerna spelar mot varandra på racingbanan. Det första spelet i serien gavs ut 1992 och därefter har ett flertal upplagor av spelet släppts. Det allra senaste är Super Mario kart 8 som kommer att släppas till spelkonsolen Switch under våren 2017.

Ytterligare en serie där figurerna från Super Mario Bros deltagit är fightingspelet Super Smash Bros. I spelet finns en lång rad av tv-spelskaraktärer både från Nintendos egna spel men även från populära spel från andra spelkonsoler som Solid Snake från Metal Gear Solid serien och Sonic från tv-spelen Sonic the Hedgehog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *