Microsoft Xbox

XboxLogoFöretaget Microsoft är kanske mest känt som företaget som skapade Windows och det mer eller mindre oumbärliga Office-paketet. Huvudområdet var också under lång tid just mjukvara till PC. Microsoft grundades 1975 av college-studenterna Bill Gates och Paul Allen. Tanken var att man skulle leverera operativsystemet Xenix till Atari 8800.

Det dröjde ända till 2001 innan Microsoft lanserade sin första Xbox. Konsolen tillhör de så kallade 6:e generationens konsoler och håller ungefär samma prestanda som Playstation 2 och Nintendos Gamecube. Namnet kommer från arbetsnamnet DirectX-box, som senare förkortades till Xbox. Konsolen är och har varit oerhört populär och såldes i totalt 24 miljoner exemplar världen över.

2005 släpptes sedan nästa konsol, Xbox 360. I samband med releasen såldes alla konsoler slut och totalt såldes 31 miljoner exemplar. Systemet var nu utformat för att kunna anslutas till hemnätverket och därmed fanns möjlighet att se på film, bilder och lyssna på musik via konsolen. Konsolen finns fortfarande att köpa i fem olika paket, där tillbehör och minneskapacitet utgör skillnader:

  • Arcade – grundvarianten
  • Pro
  • Elite
  • Xbox 360 super Elite
  • Och Xbox 360 Slim

Xbox one släpptes den 5 september 2014. Denna konsol är av samma konsolgeneration som Playstation 4. Den stora nyheten med denna konsol var att den äntligen var bakåtkompatibel, vilket innebar att spelare kunde fortsätta spela sina spel från Xbox 360, trots att de nu införskaffat Xbox one.

Populära spel

De allra mest populära spelen för Xbox har varit science fiction serien Halo där spelaren tar kontroll över en supersoldat kallad Master Chief. Master Chief betraktas som en av historiens största spelkaraktärer och har jämförts i popularitet med ikoner som Pac-Man och Luke Skywalker.

Ytterligare en populär spelserie för Xbox är Gears of War-serien som utspelar sig på planeten Sera, där de få överlevande människorna kämpar mot Locus horde, en grupp av rymdvarelser som tidigare bott under Seras yta. Spelet nådde enorm popularitet och redan två veckor efter releasen hade spelet sålts i 24 miljoner exemplar. Den allra senaste delen i serien släpptes hösten 2016.