Sony Playstation

2917650-1015858493-origiHistorien bakom Playstation började med ett samarbete mellan Nintendo och elektronikföretaget Sony. Från början hade Sony tillverkat kretskort till Nintendos senaste konsol, Super Nintendo eller SNES, och man påbörjade därefter ett samarbete för att utveckla en konsol som klarade av att använda cd-skivor istället för de kassetter som hittills använts. Sony tyckte dock att Nintendos krav på samarbetet var alldeles för högt ställda och avslutade därför samarbetet. Istället fortsatte man att utveckla sin egen konsol som använde cd-skivor som lagringsmedium.

Strax före jul 1994 släpptes Sony sina första Playstations i Japan och i september året efter började de säljas i USA och Europa. Playstation slog spelarna med häpnad tack vare den för tiden oslagbara grafiken och det nya, moderna, lagringsmediet som fungerade mycket bättre än de kassetter man tidigare använt.

Med ett helt bibliotek av populära spel blev Playstation snabbt populärt. De mest kända bland dessa är förmodligen skräckspelet Resident Evil vars senaste installation, nr 7 i ordningen, släpptes den 27 januari 2017 och det omåttligt populära Metal Gear Solid som varit populärt bland spelarna sedan det släpptes för första gången år 1998. Den sista upplagan av spelet, som fått namnet “The Phantom pain”, släpptes 1 september 2015.

År 2000 släppte Sony efterföljaren till Playstation, något fantasilöst döpt till Playstation 2, och framgången fortsatte. Man följde snart upp med Playstation one som snabbt tog över marknaden för Playstation 2 med 100 000 sålda konsoler under första veckan efter release. Framgången följdes upp år 2004 med den bärbara konsolen Playstation Vita som, fortfarande 2017, är en försäljningssuccé.

Playstation 3 släpptes den 11 november 2006 med den senaste generationens grafik och dessutom möjligheten att spela blue ray-skivor i konsolen, något som innebar att den kunde användas inte bara för att spela på utan även för att titta på film och lyssna på musik.

Den allra senaste varianten av Playstation, Playstation 4, släpptes 30 november 2013 och utlovar bättre grafik med klara och intensiva färger och inbyggd hårddisk.