Spel för mobilen

shutterstock_327355166I takt med att mobiltelefoner har blivit allt mer avancerade har man fått möjligheten att använda sin telefon till annat än att ringa och sms:a från. Allt fler avancerade appar har utvecklats från såväl stora företag som små, så kallade indie-utvecklare. Detta innebär att mobilen i dag har utvecklats till att bli en handhållen dator snarare än den telefon den en gång var.

De som varit med från 90-talet minns med säkerhet de första mobilerna som såldes till allmänheten. Till en början utan skräm alls för att sedan få en pytteliten svartvit, eller snarare svartgrön, skärm. Dessa mobiler innehöll också de tidigaste varianterna av mobilspel som allmänheten känner dem idag. Ett exempel de allra flesta med säkerhet minns är det ikoniska spelet Snake, och även diverse kortspel.

I och med lanseringen av de första mobilerna med touch-skärm och ökad prestanda så började utvecklingen av mobilspel att ta fart på allvar men det var först i och med lanseringen av Apples Iphone som apparnas popularitet sköt i höjden på allvar. Nu fanns grafiken och kapaciteten att tillverka spel som tog världen med storm.

Mobilspel som slagit världen med häpnad

Det första spel som verkligen slog igenom var spelet Angry Birds som med sin färgglada grafik och enkla funktioner fick alla, vuxna som barn, att vilja spela. Trots sitt enkla upplägg, att skjuta fåglar med olika slags förmågor på diverse byggnader för att riva dessa, så var spelet både svårbemästrat och farligt beroendeframkallande. Angry Birds har sedan starten fått en uppsjö av efterföljare och kloner. De färgglada fåglarna har till och med förärats en egen film och en serie på Netflix.

Samma hysteri uppstod kring det nu raderade spelet Flappy bird. Spelet var så populärt att dess tillverkare valde att dra tillbaka spelet då han påstod att spelet “förstört hans liv” och att han inte klarade av att ha gjort så många “beroende” av spelet.

Även spelet Minecraft har lockat sanslösa mängder spelare sen releasen 2011. Spelet skapades från början en indie-utvecklare och är numer uppköpt av Microsoft. Minecraft finns i dagsläget tillgängligt på de allra flesta plattformar.